Főmenü


Hírek, események

Világot láttam


A nyáron egy sikeres Comenius pályázat eredményeként egy kéthetes továbbképzésen vettem részt Írországban. A kurzus célja az ír kultúra megismertetése és népszerűsítése volt az angol nyelvet tanítók körében. Helyszíne Cork, Írország második legnagyobb városa volt, mely a sziget déli részén helyezkedik el.

Cork, ír nevén Corcaigh, története a kora középkorig nyúlik vissza, 606-ban Szent Finbarr kolostort alapított a Lee folyó mocsaras partján, a mellette kialakult települést a vikingek többször kifosztották, de a X. század elején visszatérve kikötőt hoztak létre, mely a skandináv kereskedelmi útvonalak fontos központja lett.  A lakosok száma meghaladta a 2000 főt és a város 1185-ben királyi kiváltságlevelet kapott.  A város vezetését 15-20 kereskedő család dominálta, akik vagyonukat főleg gyapjú és bőr exportból, illetve só, bor és vas behozatalból szerezték. A fejlődés nagyjából töretlenül folytatódott, és a ma mintegy 120 ezer lakosú város fejlett ipara, közlekedése, élénk kulturális élete miatt már 2005-ben Európa kulturális fővárosa lett, 2009-ben pedig a Lonely Planet a tíz látogatásra leginkább ajánlott város közé sorolta.  

Valóban, a város hemzseg a turistáktól, a pubok és éttermek dugig megtelnek esténként, a boltok tele vannak vásárlókkal, az egyetemen és a számtalan nyelviskolában rengeteg külföldi diák tanul. Sok a bevándorló, különösen Kelet Európából, de ázsiai és afrikai arcokat is gyakran lehet az utcákon látni. Két hét alatt kétszer hallottam magyar szót.
Nagyon örülök, hogy ott lehettem.

Egyedné Szabó Erika
angol tanár

 

EREDMÉNYEK Angol nyelvű versmondó verseny eredménye:

1. Kövér Stefánia 12.a

2. Varga Fanni 10.a

3. Tóth Eszter 12.b

Angol nyelvű szépkiejtési verseny eredménye:

1. Kövesdi Tamás 12a

2. Ihász Viktória 10.a

3. Király Zsófia 9.a

+1. Különdíj: Bognár Balázs 12.a

Német nyelvű szépkiejtési verseny:

1. Szalai Virág 9.b

2. Nagy Dorottya 12.a

3. Papp Piroska 11.b

Angol nyelvű versenyen vettünk részt a Semmelwis Ignác Humán Szakképző iskolában a 2012 londoni olimpia jegyében. 16 csapat versengett, iskolánk a harmadik helyet szerezte meg 65 ponttal.
Londoni olimpiával kapcsolatos feladatokat kellet megoldani, valamint élő szóban kommentálnik egy olimpiai döntőt angol nyelven.


 

A 2011  MÁRCIUS 9-ÉN MEGTARTOTT

IDEGEN NYELVI SZÉP KIEJTÉSI VERSENY HELYEZETTJEI


Angol kezdő szint:
1 Balassi András 10.A
2 Lantosi István 10.A
3 Vacurka Csaba 10.A

Angol haladó szint:
1 Sós Réka 12.A
2 Ihász Viktória 9.a
3 Farkas Viktória 9.A
4 Visnyei Janka 9.B
5 Polgár Vilmos 10.A

Német:
1 Solymosi Fanny 10.B
2 Krikkay László 11.B
3 Bogner Viktória 12.A

Orosz:
1 Bitay Sára 12.A
2 Barka Tímea 12.A

 

Mélyföldtől a Felföldig


Utazás:     Autóbusszal (légkondicionálás, DVD)
Szállás:     skót családoknál
Ellátás:     családoknál félpanzió (teljes ellátás igényelhető)
Tranzitszállás: 1 éj Hollandiában önellátással
Komp:     2 x 1 éj szállás kompon 4 ágyas kabinokban, önellátással
Indulás:     2011. március 11.
Ár:    115.800.- ez az ár tartalmazza a szállás, utazás, ellátás költségét (kérhető: + 3 000 Ft ebédcsomag, + 3 500 Ft biztosítás) + belépők kb. 70 GBP (kb. 28 000 Ft)
    Részletfizetés lehetséges
Jelentkezés:     az angol tanárodnál   október 20-ig 20 000 Ft előleg befizetésével


0. NAP Este indulás Budapestről. Éjszaka az autóbuszon.
1. NAP ’S HERTOGENBOSCH Utazás Ausztrián és Németországon keresztül. Városnézés Bosch szülővárosában, ’s Hertogenbosch-ban (Szent János katedrális, városháza, piactér), majd szabadprogram a hangulatos belvárosban és a csatornák partján. Tranzitszállás Hollandiában.
2. NAP „ÉSZAK VELENCÉJE” (F) Utazás Amszterdam-ba: délelőtt a Van Gogh Múzeum megtekintése. Séta a belvárosban (Királyi Palota, Dam), majd hangulatos sétahajózás a csatornákon, a „gracht”-ok világában. Délután utazás a kikötőbe, éjszakai kompátkelés a tengeren az Amszterdam – Newcastle útvonalon.
3. NAP DÉL-SKÓCIA A Tweed-folyó völgye (F): érkezés az észak-angliai kikötőbe a reggeli órákban. Utazás Skóciába, megálló Kelso-ban (Kelso Abbey), majd Skócia legnagyobb lakott kastélyában, a Floors Castle-ben. Délután látogatás a „Lowland” whisky központjában, a Glenkinchie desztillálóban. Este a szállás elfoglalása a holiday parkban.
4. NAP EDINBURGH, A KIRÁLYI FŐVÁROS Edinburgh Castle (F) (skót koronázási ékszerek, Stone of Scone, Mons Meg óriáságyú, Great Hall, stb.), St Giles’ Cathedral (Bogáncs-kápolna), Royal Mile, Játékmúzeum, Scott Memorial, National Gallery of Scotland, vásárlás Edinburgh főutcáján, a Princess Street-en.
5. NAP SZÖRNYNÉZŐBEN A SKÓT FELFÖLDÖN (F) Utazás a Loch Ness-hez, a tóparton álló romantikus Urquhart Castle romjainak megtekintése. Megálló a Kaledoniai Csatorna kapujánál, a mérnöki különlegességnek tartott Neptun Lépcsőjénél. A Felföld tavai, hegyei közt haladva érkezünk meg a lenyűgöző Glencoe szorosba. Jó idő esetén túrázás a hegyoldalban található vízesésekhez.
6. NAP MAGYAR EMLÉKEK NYOMÁBAN (F) Utazás Skócia ősi fővárosába,  látogatás a dunfermline-i apátságában (Magyarországi Szent Margit és Robert Bruce sírja). Délután kirándulás Dundee-ba, ahol megtekintjük Scott kapitány felfedezőhajóját, a Discovery-t. Hazafelé megálló Skócia legszebb tengerparti városában, St Andrews-ban.
7. NAP AZ ANGOL-SKÓT HATÁRVIDÉK (F) Séta St Abbs halászfaluban, jó idő esetén túrázás a közeli természetvédelmi terület tengerparti szikláihoz. Délután a monumentális Bamburgh Castle megtekintése (Northumberland ősi királyainak székhelye, az Armstrong család otthona, repüléstörténeti kiállítás stb.). Kora este kompra szállás, éjszaka utazás Hollandiába.
8. NAP UTRECHT Érkezés Hollandiába a reggeli órákban. Utazás a híres iskolavárosba, Utrecht-be. Séta a belvárosban a Dóm környékén és az Oude Gracht hangulatos hídjain. Délután indulás haza, éjszaka az autóbuszon.
9. NAP Érkezés Budapestre a reggeli órákban.

Brit tradíciók nyomában párizsi kitérővel - beszámoló az útról

  Utazásunk 2010. március 13-án, szombaton vette kezdetét londoni, párizsi és bécsi kitérővel összekötött hosszú utunk. Az idő remek volt, az emberek pedig még fáradhatatlanok. A mi 33 fős csoportunk a busz emeletén foglalt helyet. Összesen, résztvevők 67en voltunk, így sokszor nehézséget jelentett átjutni itt, ott, és talán még kissé feltűnést is keltettünk. Közel 19 órás busz utunk első megállója Bécs volt, ahol rövid városnézésen vettünk részt. A Csalagúton átkelve másnap délelőtt Doverben volt a következő nagyobb megálló. A tengerpart és fenn a vár, igazán jó programnak ígérkezett. Idén megint szerencsésnek mondhattuk magunkat az időjárás miatt, hiszen szinte végig napsütés volt, amíg itthon hófúvások. Londonba érve, ugyanannál a családnál szálltam meg, ahol tavaly, így a hely ismerős volt. Idén rengeteg érdekességet néztünk meg, mint a British Múzeum a National Gallery és nem utolsó sorban az Oxford Street, amire most több időnk jutott, szerencsére. Amit a legérdekesebbnek találtam, az a Globe színház volt, ahol angol idegenvezetőnk beszélt a színpad felosztásáról, az előadások lebonyolításáról és egyéb érdekességekről. Mind ezek után sétát is tettünk a Temze parton, sajnos nem ültünk fel a London Eye-ra, amit igazán látványosnak tartok, viszont egészen a Towerig sétáltunk egy börtön múzeumot útba ejtve. Csütörtökön vettük búcsút a családoktól Londonban és indultunk Párizs fele. Doverig az út, alig másfél órát vett igénybe (oda fele több mint 4 óra volt), így délutánra már Párizsban voltunk. Egy külvárosi részen álltunk meg, ahol nem volt túl bizalomgerjesztő a hangulat, de itt felgyalogoltunk egy templomhoz, ahonnan fantasztikus volt a kilátás Párizsra. Az éjszakát egy hotelban töltöttünk, másnap pedig egész napos városnézés következett, megnéztük a fontosabb nevezetességeket, természetesen a legfontosabbat, az Eiffel tornyot, ahol rengeteg turista volt. Párizs kisebb utcáin keresztül közelítettem felé, amit igazán hangulatosnak találtam. A város néhány része igazán hasonlít Budapestre, például az Andrási útra. Én nagyon élveztem az utazást, jó érzés volt hazatérni, jól éreztem magam, mint Londonban, mint Windsorban, a királynő kedvenc városában is. Én igazán örülök, hogy idén is részt vettem ezen az utazáson, remélem jövőre Skócia is ilyen jó lesz.


Iskolánkban április 13-án, kedden idegen nyelvű szavalóversenyt rendezünk. Nevezni a nyelvtanároknál lehet egy minimum 12 soros, angol, német vagy orosz nyelvű verssel.
Minden jelentkezőt és érdeklődőt szeretettel várunk. Ne habozz!

Idegen nyelvi munkaközösség

 


A St. Patrick Festiválon, melyet a Vötösmarty Mihály Gimnáziumban rendeztek,
Hajdú Péter vers kategóriában 1. helyezést ért el.
A zenés-énekes-táncos produkció pedig nagy közönségsikert aratott.

Gratulálunk nekik!

 


 BÜSZKE VAGY A KIEJTÉSEDRE?

SZÉPEN OLVASOL NÉMETÜL, VAGY ANGOLUL?
Ha igen, jelentkezz az Idegen Nyelvi Munkaközösség által szervezett angol és német szépkiejtési versenyre.
A verseny:

•    2010. február 24-én, szerda délután lesz
•    egy szabadon választott szöveggel készülj 15 sor terjedelemben, és a helyszínen mindenki kap egy kötelező szöveget is
•    indulás két kategóriában: kezdő (1-2 év nyelvtanulás) és haladó (3 és több év nyelvtanulás)

Jelentkezz a szaktanárodnál! Nagyon várunk!

Nyelvtanárok

 

 

Brit tradíciók nyomában párizsi kitérővel


Utazás:    Autóbusszal (légkondicionálás, DVD)
Szállás:       Londoni családoknál (London kertvárosában)
Ellátás:    A családoknál félpanzió (kontinentális reggeli, meleg vacsora), teljes panzió igényelhető.
Tranzitszállás: Párizs környéki tranzitszállóban, 3 ágyas szobákban, önellátással
Indulás:     2010. március 13.
Ár:    105.800.-  ez az ár tartalmazza a szállás, utazás, ellátás költségét és a programban szereplő összes belépődíjat is (kérhető: +3 000 Ft ebédcsomag, +3 500 Ft biztosítás)
Jelentkezés:     az angol tanárodnál
       
1. nap: Bécs: Délelőtt indulás Budapestről. Városnézés Bécs belvárosában (Stephansdom, Graben, Hofburg). Utazás Németországon és Belgiumon keresztül.
2. nap: Anglia kapuja: Dover: Átkelés Angliába a Csalagúton. Séta a doveri tengerparton („fehér sziklák”) valamint a belvárosban. Látogatás Anglia egyik legöregebb és legnagyobb középkori várában, a Dover Castle-ben (normann erődítmény, II. Henrik királyi udvara, II. világháborús titkos alagutak stb.). Este a szálláshelyek elfoglalása.
3. nap: London felfedezése: Westminster-negyed: Parlament, Big Ben, Whitehall: Lovastestőrség laktanyája, Downing Street 10, zenés őrségváltás a Buckingham Palotánál, St. James' Park, The Mall, Piccadilly Circus, Eros, Soho, China Town, Trafalgar tér, látogatás a National Gallery-ben.
4. nap: Uralkodók nyomában: Utazás a királynő kedvenc városába, Windsor-ba, séta a belvárosban, valamint a közeli iskolavárosban, Eton-ben. Délután látogatás VIII. Henrik kastélyába, Hampton Court-ba (királyi lakosztályok, tudor konyha, reneszánsz díszpark, Anglia leghíresebb sövénylabirintusa).
5. nap: Múzeumi séta: Irodalmi időutazás Shakespeare színházában, a Globe színházban. Az angol nyelvű különórán megismerjük Shakespeare munkásságát, a korabeli irodalmi életet és a világ leghíresebb színházát. Délután a páratlan gyűjteménnyel rendelkező British Museum megtekintése (ókori kincsek, Rosetti kő, múmiák, stb.), majd szabadprogram, vásárlási lehetőség az Oxford Street-en..
6. nap: Montmartre: Délelőtt átkelés a kontinensre, majd utazás a francia fővárosba. Séta Párizs művésznegyedében a Montmartre-on (Sacre-Coeur, Festők tere). Este a szállás elfoglalása a Párizs környéki tranzitszállóban.
7. nap: Párizs felfedezése: Egésznapos gyalogos városnézés a francia fővárosban: Pompidou központ, Városháza, Szt.Lajos-sziget, Cité, látogatás a Notre Dame Székesegyházban, Latin negyed, Concorde tér, Luxori obeliszk. Este indulás haza.
8. nap: Utazás Németországon és Ausztrián keresztül. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Családtagok jelentkezését is várjuk!

 
 
Kedves Diákok!

Iskolánkban hagyományosan minden évben szervezünk diákcseréket, melynek keretében érdeklődő diákjaink ősszel a németországi vendéglátójuknál, Schnewerdingenben töltenek egy hetet, ahol svéd, lengyel és német diákokkal vegyes csoportban különböző project feladatokat oldanak meg, majd tavasszal a német diákok látogatnak el a vendégeikhez, így itt Budapesten mi szervezünk hasonló programot.
Ez évben a  program címe: Együtt erősek vagyunk, a munkanyelve angol és német  A tervezett feladatok a művészet, sport, tánc/ szinház témakörében zajlanak majd  és a szervezők kirándulásokat is beiktattak Hamburgba és a Heide Parkba.
A  németországi program 2009. október 19-23. között  zajlik,  kiutazás vonattal okt.17. du, visszaérkezés okt.24. de.
Költsége kb 50 ezer Ft  (vonatjegy függvénye)  + 30 euro ( kirándulás)
Ha érdekel, milyen egy német család élete belülről és nem félsz nyelvtudásodat élőben tesztelni, jelentkezz. Hamarosan megismerkedhettek a jövendőbeli vendéglátókkal  emailek és fényképek segítségével. Eddig  4 leányzó és 6 fiú szeretne magyar diákot vendégül látni.

Jelentkezés a nyelvtanároknál, további részletek  Egyedné Szabó Erika tanárnőnél
Várjuk jelentkezéseteket  2009. szept. 10-ig
 
 Német nyelvi szavalóverseny
 
 
 2009. február 18-án az MFPI-ben megrendezésre került a fővárosi középiskolák német nyelvi  zavalóverseny budapesti döntője. A rendezvényre szép számmal jelentkeztek diákok két  kategóriában. A nyelvet magasabb óraszámban tanulók tudása nem mérhető össze a kevesebb órában tanulókéval. Ezért két külön zsűri bírálta el a kötelező és a szabadon választott versek előadóit.
A döntőre nagyon jól felkészített, érdeklődő diákok érkeztek, népes szurkolótáborral. A tanárokon kívül egy-egy szülő is jelen volt, sőt osztálytársak is eljöttek.
A zsűri által kiválasztott tanulók helyezéseik alapján részesültek jutalomban. Minden szereplő jutalomkönyvet kapott. A Goethe Institut az első helyezetteket különdíjasként tárgyi jutalomban részesítette. A verseny remélhetőleg emlékezetes marad a jelenlévő középiskolások számára, és a
következő években ennek hatására még motiváltabb lesz a német nyelv tanulása az iskolákban.
 
Német nyelvi szavalóverseny helyezettjei

I. KATEGÓRIA
I. Czikó Edina Károlyi István 12 évfolyamos Gimnázium
II. Nagy Szebasztian Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola
III. Hrotkó Csenge Dr.Hetényi Géza Humán Szakközépiskola
IV. Tuska Henrietta Öveges József Gyakorló Középiskola és Szakiskola
V. Horváth Dóra Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola
 
 

Londoni utazás

Kedves Diákok, Kedves Szülők!

Iskolánkban ez évben is a Student Lines  Utazási Iroda segítségével szervezünk utazást angol nyelvterületre, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!  Úti célunk London, ahol családoknál lakunk majd, tehát sokkal több alkalom nyílik nyelvgyakorlásra, de az angolul még nem tudóknak sem kell kétségbe esni, mert egy család 2-3  vendéget fogad.

Indulás: 2009. március 15-én  kényelmes, emeletes busszal ( légkondicionált, video, wc)

A progam az alábbiak szerint alakul:

    * 1. nap: kiutazás,  városnézés Passauban, éjszaka a buszon
    * 2. nap: átkelés  a Csalagúton, doveri séta a tengerparton, városnézés Canterbury-ben ( katedrális, óváros)  és Maidstone-ban ( múzem, szabadidő), este szállás a családoknál  London kertvárosi negyedében
    * 3. nap: London felfedezése, gyalogséta  a Westminster negyedben ( Big Ben, Whitehall, Buckingham palace, St James Park, Piccadilly Circus, Soho, Chinatown) látogatás a National Gallery-ben
    * 4. nap: Kensington negyed, látogatás a Természettudományi vagy a Science múzeumban, Hyde parki séta, a város megtekintése felülnézetből a London Eye-ról
    * 5. nap: British Museum, vásárlás az Oxford Street-en, Covent Garden,  City, Tower Bridge, St Katherine’s dokk
    * 6. nap: Látogatás Dickens városába, Rochesterbe ( börtönhajó, Guildhall múzeum, szabad program) átkelés  a kontinensre, városnézés Flandria legszebb városában, Brugge-ben( városháza, Notre Dame, csatornák ) éjszaka a buszon
    * 7. nap: utazás hazafelé, a Melki apátság megtekintése, érkezés  a délutáni órákban
 
 
Németországi csereutazás

    Először nem lelkesedtem az utázás iránt, mert féltem, hogy nem tudok majd eléggé angolul, de a későbbiek során nagyon élveztem az utazást.
    Okt. 2-án indultunk el Budapestről vonattal, és egy bécsi és hannoveri átszállás után másnap érkeztünk meg Schneverdingenbe. A német családok az állomáson vártak ránk. Én egy Tobias nevű gyerekhez kerültem, aki nem tudott annyira angolul, mint én, de jól meg tudta magát értetni velem. Hazamentünk és megmutatták a házat, aztán elmentem aludni. Miután fölébredtem, átadtam az ajándékokat és vacsoráztunk. Később kutyát sétáltattunk, mivel volt egy gyünyürű német juhászkutyájuk is. Tobias az anyukájával és a húgával él együtt. Az egész család nagyon szimpatikus volt. Tobias bemutatta nekem a World of Warcraft karaktereit, aztán UNO kártyáztunk.
Hétfőn Tobiassal elmentem az iskolába, és beültem egy német, egy angol és egy fizika órára. Utána a városban sétáltunk Tobiassal és a barátjával.
Következő nap az iskola előtt találkoztunk a többiekkel, és egy feladatlapon kérdéseket kellett megválaszolnunk. Ezek a kérdések rávezettek minket arra, hogy megnézzük a város nevezetességeit. Csapatokra osztottak bennünket. Én két svéd, két német és egy magyar gyerekkel voltam együtt. Nagyon jól sikerült nekem és a 2 németnek megoldani a feladatlapot, és mi lettünk az elsők. Délután elmentünk a templomba. Ha jól emlékszem, akkor még aznap találkoztunk Gergővel és a vendéglátóival, és elmentünk fagylaltozni, aztán bowlingoztunk, és beültünk valami kávézó féleségbe inni egy narancslevet. Sokat beszélgettünk és nevettünk.
Szerdán Hamburgba mentünk vonattal. Megnéztünk egy múzeumot, amiben sok mozgó vonat makett volt. Ezután fölszálltunk egy hajóra, és onnan csodáltuk meg Hamburgot és a kikötőjét. Utána leszálltunk a hajóról, és fölmentünk egy nagyon magas templom tornyába. Készítettünk pár képet a városról a torony tetején, aztán elmentünk a városháza elé és freetime-ot kaptunk.
Csütörtökön ellátogattunk a Heide Parkba. Jó drága volt, de nagyon élveztem. 1-2 hullámvasút 120-szal is ment. Este volt egy búcsúpartink az iskolában, ami nagyszerű volt.
Pénteken korán reggel (kb. 9-kor) elmentünk egy múzeumba, ahol azt mutatták be, hogy hogyan éltek itt párszáz évvel ezelőtt. Utána hazamentünk, becsomagoltam és elbúcsúztam a családtól. Ajándékként kaptam egy Rammstein Völkerball dvd-t, aminek nagyon örültem. Kivittek az állomásra, megköszöntem nekik a kedves vendéglátást, és felszálltunk a vonatra. Okt. 11-én érkeztünk haza. Nagyon jó volt az egész utazás!! Csiki Gábor 9.a


Image
Schneverdingen

A program két részből áll:
  1. Kiutazás Schneverdingenbe 2008. október 6-10. között.
    Részvétel a svéd, lengyel, német diákokkal együtt a közös projekt megvalósításán. Elhelyezés német családoknál
  2. Német diákok fogadása 2009. június első hetében. Részvétel a budapesti programokban
A Schneverdingenbe utazó diákok névsora:

Bodnár Anna
Bulla Bálint
Csiki Gábor
Karádi Gergely
Izmindi Alexandra
Tóth Alexandra
Barna Krisztina
Fisher Viktória
Rózsa Domokos
Rózsa Zalán

Kísérő tanárok:

Egyedné Szabó Erika
Szilasi Melinda

 
Image
 Egyebek
e-Ellenőrzőkönyv
e-SZAKMA
Keresés a honlapon
Informatika
Tanárok oldalai
Nava különgyűjtemény
Érettségi tablók
Honlaptérkép
Nyomonkövetés
Google English
 
Kép