Főmenü


2010

 december

Vissza a főoldalra  

december

Válogatás az új könyveink közül

 Sylvia Plath : Az üvegbura

 

Furcsa, fülledt nyár volt, azon a nyáron ültették villamosszékbe Rosenbergéket, és én nem tudtam, mit keresek New Yorkban." Egy idegösszeomlás története kezdődik ezekkel a szavakkal. A tizenkilenc éves Esther Greenwoodnak Amerika tálcán kínálja a karriert: felveszik ösztöndíjjal a legjobb iskolába, majd tizenkettedmagával megnyeri egy divatlap pályázatát, egy hónapra New Yorkba került, fogadások, díszebédek, hírességek forgatagába. Csakhogy ő valami többet és tisztábbat vár a társadalomtól, mint az őtőle, és ezért nem tud beilleszkedni a nagy gépezetbe. "Bizonyára úgy illett volna, hogy én is repüljek a lelkes örömtől, mint a többi lány, de - valahogy nem voltam rá képes. Nagyon-nagyon csendesnek és üresnek éreztem magam, akár egy tornádó magja, ahogy csak sodródik kábultan a körülötte tomboló pokoli zűrzavar legközepén." A történet: ennek a baljós hasonlatnak a kibontakozása, a betegség első tüneteiről a közönyös pszichiáter kontárul alkalmazott elektrosokk-terápiáján át a hajszál híján sikeres öngyilkosságig. Végül a gyógyulás tétova stációi következnek, az életbe visszavezető út lehetőségét sejtetve - ami a valóságban tragikusan ideiglenesnek bizonyult. Mert. Az üvegbura önéletrajzi mű: az újabb -angol-amerikai líra talán legeredetibb tehetségének egyetlen nagyobb szabású prózai alkotása. Megjelenésének évében, 1963-ban, Silvia Plath öngyilkos lett.

 

Jónás Tamás :Kiszámítható józanság

 

Jónás Tamás új kötetének versei: szerelem-, halál- és anya-versek. Nem könnyű ember - nehéz "én" -, nem könnyű témákkal; bármely műfaj is az, amelyben éppen megnyilatkozik. Ahogy a novelláiban, ezekben a versekben is a saját poklába enged bepillantást, a saját sötétségébe. Persze: belepusztulunk - persze, ha van szívünk. De irodalmat csinálni abból, ami fáj vagy mocskos vagy elviselhetetlen: ez életben tartó munka. Életben tartó irodalom.

 

 

 

 

 

 

 

Alessandro Baricco :Selyem

 

Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egy történet. Olyan férfiról, aki beutazza a világot, s a végén egy szeles tó partján ül egész nap. A férfi neve Hervé Joncour. A tóét nem tudni.
Mondhatnánk, hogy szerelmi történet. De ha csupán az volna, nem érné meg elmondani. Szerepel benne vágy és fájdalom, mindkettőről tudjuk, mi fán terem, még sincs rá igazi szavunk. Mert szerelemnek nem szerelem. (Régi fogás, ha nem tudunk nevet adni valaminek, akkor történetnek mondjuk. Ez már csak így van. Évszázadok óta.)
Minden történetnek zenéje van. Ennek fehér zenéje. Ez fontos, mert a fehér zene különös muzsika, időnkint zavarba ejtő: halkan szól, és lassan kell táncolni rá. Ha jól játsszák, olyan, mintha a csönd szólna, s akik szépen táncolják, úgy tűnik, meg sem mozdulnak. Átkozottul nehéz a fehér muzsika.
Sok hozzáfűznivalóm nincs. Talán jobb, ha tisztázom még, hogy tizenkilencedik századi történetről van szó: fontos, hogy senki se várjon repülőgépeket, mosóautomatákat és pszichiátereket. Nincsenek. Bár ma se volnának.

 

John Ford: Kár, hogy ká

 

A megölésére tervezett díszlakomán Giovanni tőrrel a kezében jelenik meg. A tőr hegyére véres szív van tűzve: a gyönyörű Annabelláé, akit a darab folyamán számosan szerettek volna feleségül kapni. A keze végül is Soranzóé lett - de nem a szíve. A szíve alatt Giovanni gyermekét hordta, a testvéréét. Ezzel a félelmetes titokkal menekült a házasságba - későn. A titok lelepleződött, de Giovanni elébe vág a férje bosszújának, és most diadallal - elboruló elmével - hordozza körül az ámuló vendégek között haláláig féltett birtokát.
E véres kimenetelű és a testvérszerelmet a drámairodalomban először és eleddig utoljára középpontba állító tragédia szerzője John Ford az angol dráma Shakespeare körüli nagy virágkorának egyik utolsó képviselője.

 

 

 


Eredet (DVD)

 

A profi tolvaj mindent el tud lopni. Minél nagyobb mester a szakmájában, annál kevésbé lehet előtte akadály. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) a legjobbak között is az első: ő mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata éjszaka az álomfázisba jut, ő belopózik, és a legnagyobb értékekkel távozik. E tudás tette Cobbot az ipari kémkedés legkeresettebb bűnözőjévé és örökké menekülő, magányos férfivá. És most kap egy esélyt, hogy helyrehozza az összes régi hibáját, és visszaszerezze az elveszett életét. Ehhez nem lopnia kell, hanem profi bandája segítségével visszatérnie az eredethez, és egy gondolatot elültetni valakinek a fejében. Ez lesz a tökéletes bűntény. De a legjobb tervet is keresztülhúzhatja, ha a kiszemelt áldozat maga is profi. Aki olyan veszélyes, amilyenről Cobb még csak nem is álmodott.

Többek között várható még a szünet előtt:


1 dbA masamód
1 dbA Rossz virágai
1 dbArany János balladái Zichy Mihály rajzaival
1 dbAz az íz
1 dbAz egyetlen lehetőség
1 dbAz együttérzés tökéletes hiánya
1 dbAz én koromban
1 dbCigánykártya
1 dbDrámák 3.
1 dbDrámák 4.
1 dbDrámák Arthur Schnitzler
5 dbDrámák és elbeszélések Európa
1 dbDrámák II.
1 dbDsida Jenő - válogatott versek
1 dbDsida Jenő versei
1 dbEurópa rádió
1 dbFiú, leány
1 dbHarry Potter és a halál ereklyéi
1 dbHarry Potter és a titkok kamrája
1 dbHarry Potter és az azkabani fogoly
5 dbHat Színmű
1 dbJakab és az ura
1 dbMagas labda
1 dbMenekülés - Színművek
1 dbMolloy - Malone meghal - A megnevezhetetlen
1 dbPeer Gynt
1 dbPetri György - Válogatott versek
1 dbPogánytánc
1 dbSíró ponyva
1 dbSzeretni tehozzád szegődtem
1 dbSzirénének
1 dbTandori Dezső: válogatott versek
1 dbÜdvtörténeti lexikon
1 dbVisszaút az időben

 

1 dbA kopasz énekesnő - Hat modern dráma
1 dbA lét elviselhetetlen könnyűsége Európa Diákkönyvtár
1 dbA nagy Romulus - Az öreg hölgy látogatása eu.diák
1 dbAz ezeregyéjszaka meséi - Válogatás
3 dbBiblia, Újtestamentum
1 dbCatullus, Vergilius, Horatius versei
1 dbCsáth Géza: Válogatott elbeszélések Európa Diákkönyvtár
5 dbDekameron Európa Diákkönyvtár
1 dbEvernight - Örökéj
3 dbFaust - Válogatott versek
1 dbHogy is van ez
1 dbKohlhaas Mihály, Homburg hercege
3 dbLear király
1 dbMercier és Camier
1 dbMesék, amelyek rosszul végződnek
1 dbMicimackó
1 dbMolloy - Malone meghal - A megnevezhetetlen
1 dbNéró a véres költő - Aranysárkány
1 dbSamuel Beckett összes drámái - Eleutheria
1 dbStargazer - Nézz az égre!
1 dbSzókratész védőbeszéde, A lakoma
1 dbTizenkilenc perc
1 dbTwilight - Alkonyat Zsebkiadás
1 dbÚton

 Egyebek
e-Ellenőrzőkönyv
e-SZAKMA
Keresés a honlapon
Informatika
Tanárok oldalai
Nava különgyűjtemény
Érettségi tablók
Honlaptérkép
Nyomonkövetés
Google English
 
Kép