Főmenü


Erdély

 Tanulmányi kirándulás Határtalanul

BOLYONGÁS - HAZAFELÉ

 „Kinyílt az ég háromfelé, mikor mentem hazafelé” /székely népdal/

  Osonó Színházi Műhely és a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola drámatagozatának erdélyi találkozása

 Már másfél hete visszatértünk, s még mindig van mit érlelni, megfejteni, továbbgondolni. A budapesti Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola 37 drámatagozatos diákja szeptember végén egy hetes erdélyi tanulmányútra indult. Programunkat az Apáczai Közalapítvány „Határtalanul” pályázata 1.330 000 forinttal támogatta. Ahogyan a dalban az ég háromfelé nyílt az indulásra, mi is három céllal érkeztünk Erdélybe. Hosszú napokat vágytunk barangolni, látni, amit csak lehet, falvakat, szorosokat, tavakat, székely kapukat, fenyveseket, régi korokat magukban rejtő városokat. Ugyanakkor meg kívántunk szólítani ottani magyar diákokat, fiatalokat, pedagógusokat, színészeket, drámatanárokat. Ezzel egy időben mi magunk is megszólíttatni vágytunk általuk, tiszta s egyenes tekintetük, ízes magyar nyelvük, mély s tartalmas gondolkodásuk által. Harmadrészt szakmai találkozást is eszközöltünk határon inneni és túli drámatagozat között, pár tréning erejéig módszertant, utat, eszközöket, látásmódot mutattunk egymásnak.

 A Nemes Nagy diákjai erdélyi hét napjuk alatt eljutottak a Gyimesbe, az ezer éves határra, Csíksomlyóra, Korondra, Parajdra, Székelyudvarhelyre, Nagyváradra, Kolozsvárra, Sepsiszentgyörgyre, Székelyfürdőre, Homoródfürdőre, Csúcsára, Kőrösfőre, Fejéregyházára és Segesvárra is. Állandó szálláshelyünk Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen Kollégium lett, mert e városban működik az immár Európa-hírű Osonó Színházi Műhely, melynek diákjaival közös tréningeken vettek részt drámatagozatosaink. A szakmai találkozás koronázásaként megnézhettük az Osonósok Részletek a bolyongás meséiből című előadását, valamint magyarországi diákjaink is előadással kedveskedtek erdélyi társaiknak: a tavalyi Országos Diákszínjátszó Találkozón bronz minősítést szerzett HAZAFELÉ című táncszínházi darabjukat mutatták be az ottani diákokból sereglett közönségnek.

 Túl Erdély felejthetetlen látványán, a roppanó friss levegőn, a meseindás korondi rajzokon, a naprozettás, tulipános, életfás kapukon rádöbbentünk arra, hogy nem szólítjuk egymást elégszer. Megtapasztaltuk, hogy itthoni tempónk túl gyors és túl felületes. Hogy e mindent szabad és semmi se drága világban értéket teremteni s őrizni, közösséget formálni s tartani erőt próbáló feladat. Megtanultuk, hogy kizárólag rajtunk múlik, kérdést és választ, megélt pillanatokat s rögzített képeket milyen mélyre s milyen igazul küldünk önmagunkba, önmagunkból, társainkig. Láttuk azt is, hogy küzdeni és hinni érdemes. Hogy a szavak tiszta jelentését megtalálni, majd őket kimondani érdemes. Hogy a céltalan, oktalan, oktondi nevetgélő, haj tűrögető, pénzszóró, pletykáló, intrikus, mindig hibát és kifogást kereső magatartást hátrahagyni és felejteni kell, helyébe valódi hit, valódi munka, tudni és tanulni akarás kell lépjen, nyílt tekintet és a teljes testtel a világ felé fordulás egyetlen lehetséges és szükséges mozdulata. 

 Herold Eszter osztályfőnök drámatanár  KÉPEK

Színész szakképzés Határtalanul

 A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Lícum és iskolánk tanulói az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! programjának részeként tíz napot töltöttek el közösen Sepsiszentgyörgyön. A közös tréning során számtalan téma merült fel, melyek során különbségek, hasonlóságok éppúgy szóba kerültek, mint a fiatalokat érintő más érdekes témák, vagy problémák. A közös műhelymunka eredményeképp létrejött előadás ezeket a témákat dolgozza fel a két iskola saját színházi nyelvét felhasználva.

Az úton készült fotókat megtekintheted a Képeink alatt.

 Egyebek
e-Ellenőrzőkönyv
e-SZAKMA
Keresés a honlapon
Informatika
Tanárok oldalai
Nava különgyűjtemény
Érettségi tablók
Honlaptérkép
Nyomonkövetés
Google English
 
Kép