Főmenü


Biológia

Biológia, környezetvédelem

Vissza a főoldalra 

 • Biológia lap
 • Biológia-Wikipédia
 • Biológia tételek
 • National Geographic
 • Virtuális békaboncolás (fizetős lett)
 • MTA  Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete
 • Rácz Éva honlapja
 • Batthyány Kázmér Gimnázium
  A gimnázium honlapján rengeteg anyag van a biológia tanításához
 • Európai Bioinformatikai Intézet 2Can csomagja
  biotechnológia az egyik legdinamikusabban fejlődő tudomány, ami már most is nagy hatással van a mindennapi életünkre. Fontos lenne, hogy a naprakész ismeretek a középiskolai oktatásba is bekerüljenek, az érettségizők tisztában legyenek a molekuláris biológia lehetőségeivel, korlátaival és dilemmáival. A Európai Bioinformatikai Intézet 2Can csomagja ebben nyújt hasznos segítséget.
  A rövid bevezető leírásokon túl találunk itt genetikai adatbázisokat, oktatóanyagokat arról, hogy miként végezhetnek a diákok maguk in silico, azaz a számítógépen kísérleteket éás vizsgálatokat, valamint kép- és videótárat is. Ugyan az oldal nyelve angol, a végzősöknek nem jelenthet gondot az egyszerű szaknyelv megértése.
 • Ússzunk egy kék bálnával
  Az animáció segítségével megtapasztalhatjuk milyen is lenne egy kék bálnával úszni. A képernyőn drag (vonszolás) funkcióval mozgathatjuk a bálnát, de van egy 'térkép' a jobb felső sarokban, ahol szintén navigálhatunk. Érdemes megnézni!
 • Biodidac - rengeteg kép a biológiához
  A BIODIDAC hatalmas adatbázis, amely non-profit célra ingyenesen használható fel. Találhatóak benne mikroszkópos felvételek, anatómiai rajzok és ábrák, valamint egyes élőlényekről készített rajzok is. Egy-két videót és néhány powerpoint prezentációt is lelhetünk az anyagok között.
  Kereshetünk a képek között az egyes élőlénycsoportok alapján is. Találunk valamilyen ábrát például minden állat törzshöz, még az olyan kevésbé ismertekhez is, mint a csillóshasúak vagy a kerekesférgek.
  A rendszertani beosztáson túl egy szövettani fejezetet böngészhetünk végig és egy emberi anatómiára összpontosítót.
 • Biodiverzitás a Földön
  Honnan ered az élet sokfélesége a Földön?Melyek a biodiverzitás forrásai?
  Melyek a legveszélyeztettebb élőhelyek a Földön?
  Mindezt könnyen és látványosan mutathatjuk megegy térképen
 • Anatómia
  Bár a Gray anatómiája címről sokaknak a Magyarországon Grace klinika néven futó sorozat juthat az eszébe (pedig annak eredeti címe Grey's Anatomy), valójában az egy már több mint 150 éve újra és újra kiadott anatómia könyv. Most éppen a 40. kiadásánál jár, de a 20. kiadás, ami 1918-ban jelent meg mára már teljesen szabadon felhasználható. Szerencsére az emberi anatómia nem változott annyit az elmúlt száz évben (legalábbis a középiskolában tanított részei), hogy ne lennének remekül felhasználhatóak az ábrái a tanításban. A Wikipedia tartalmazza az ábrák listáját és a teljes könyvet is
  Nem csak, hogy teljesen jogtiszta képeket használhatunk így, de kiválóan alkalmazhatjuk őket a digitális táblával segített órákon is. Ha beillesztjük a képet a digitális tábla szoftverébe, akkor könnyedén jelölhetjük rajta a lényeges részeket, beírhatjuk a magyar neveket és ehhez még egy bonyolult képszerkesztő programra sincsen szükségünk.
 • Virtuális anatómia
  A 3D Virtual Human Anatomy Studio ingyenesen letölthető (IDE KATTINTVA) és egy időnként felpattanó bosszantó ablaktól eltekintve ingyenesen is használható anatómia atlasz.  A Cloudstars cég terméke nagyszerűen használható tanórán és kifejezetten jól használható interaktív táblán is. 
 • A Visible Human Server  segítségével embereket szeletelhetünk, természetesen csakis oktatási céllal. Az ingyenes regisztrációt követően indíthatjuk el azt a Java programot, ami az emberi testről készült MR felvételeket jeleníti meg a számunkra. Emellett az adott részlet három dimenziós modelljét és látjuk és az egyes szervek latin nevét is olvashatjuk. A program arra is képes, hogy útvonalakat, nézeteket tároljon el, így akár saját oktatófilmeket is készíthetünk.
 • A Bellarmine College oldalán egy hatalmas kép és animáció gyűjteményt találhatunk. A képeket ingyenesen felhasználhatjuk, letölthetjük, azt csinálunk velük, amihez kedvünk van. A gyűjtemény igazán sokoldalú, van itt az orsógiliszta anatómiájától a sejtmembránon át a gerinchúrosok törzsfájáig minden. Az animációk az internet hajnalát idéző animált gif-ek, de attól még akár használhatóak is.

környezetvédelem

 Egyebek
e-Ellenőrzőkönyv
e-SZAKMA
Keresés a honlapon
Informatika
Tanárok oldalai
Nava különgyűjtemény
Érettségi tablók
Honlaptérkép
Nyomonkövetés
Google English
 
Kép