Főmenü


Kirándulni voltunk Sárospatakon…

Már befejeződött a tanév, amikor megtudtuk, hogy megyünk Sárospatakra. Elég nehezen szedtük össze egymást, volt, akit a nagymamája hozott utánunk a nyaralásból, ennek ellenére nagyon jól szórakoztunk.
Június 26. volt az a nap, amikor mi, a nagy tizedikesek, megismerkedtünk az új kilencedikesekkel. Az első pár órában annyira meg voltak szeppenve, hogy alig lehetett egy-két elvétett mondatot hallani tőlük a buszon. Szerencsére a két színészképzős lány sok ismerkedős játékkal készült, így nemsokára nagy barátságok szövődtek a gólyák között.
 Ezt a kirándulást a „Reneszánsz Év” pályázaton nyertük, ezért először a sárospataki Rákóczi Múzeumba látogattunk, ahol „ A  Reneszánsz Másodvirágzása ” című kiállítást néztük meg.
Nagyon sok szép kupát, ékszert és bútordarabot láttunk. A korabeli textíliákon, ruhákon jellegzetes stílusjegyeket (növényi motívumokat, arany, ezüst szálak használatát hímzéskor) vehettünk észre, illetve a szemfülesek azt is felfedezhették, hogy a legtöbb kiállított könyv Heltai Gáspár nyomdájából származott.
Ezután a csapat két részre oszlott, az egyik csoport az úri hímzéssel, a másik az iniciáléfestéssel ismerkedett meg. Én, személy szerint iniciálékat festettem. Bementünk egy nagy terembe, ahol egy óriási asztal állt, körben székekkel. Az asztalon fel voltak sorakoztatva az abc betűi, iniciálé formában és mindenki vett egyet. Ezen felül mindenki kapott egy lapot és egy indigót, ezek segítségével megrajzoltuk az iniciálét, majd mindenki saját ízlése szerint kifestette. Eközben a másik csoport arany és ezüst szálakkal próbálta az úri hímzés egyszerűbbnek tűnő motívumait vászonra hímezni. Elég érdekes, olykor meglepő művekkel találkoztunk.
Ez után az állandó kiállítást néztük meg, főleg a Vörös Toronyban, ahol a lovagterem illetve a bokályos ház található. Ez a hely a „Vörös torony kincse” című könyv, és a könyv most készülő filmváltozatának szolgál helyszínéül. Gondolom, sokan emlékeznek még a pár hónapja az iskolánkban szervezett szereplőválogatásra, ezúton is szeretnék sok sikert kívánni nekik. Ki tudja, talán pár év múlva ennek a filmnek a szereplőjeként fogunk gondolni rájuk.
Az ebéd és a fagyizás után Széphalomra indultunk, ahol először Kazinczy Ferenc mauzóleumát néztük meg, majd a Magyar Nyelv Múzeumába látogattunk el. Itt három érdekes kiállítás volt, az elsőben a magyar nyelvemlékeket textileken láttuk viszont, a második Kazinczy könyvtárának legszebb darabjait mutatta be, a harmadikon pedig a Corvinák legszebb iniciáléinak fotókiállításában gyönyörködhettünk.
A nap végére egészen elfáradtunk, és örömmel szálltunk be a buszba, amely visszahozott bennünket az iskolához, de igazán élvezetes volt ez a nap.

Aradi Liliána
10.A

Képek itt lesznek! (még nem nem kaptam)

 Egyebek
e-Ellenőrzőkönyv
e-SZAKMA
Keresés a honlapon
Informatika
Tanárok oldalai
Nava különgyűjtemény
Érettségi tablók
Honlaptérkép
Nyomonkövetés
Google English
 
Kép